De fem vigtigste ting i livet

tunnel_livet

Året er nu 2077. “Hvor blev årene af”? Nu er du pludselig 90 år og sidder på plejehjem. Og har masser af tid til at tænke over livet.

Nogenlunde sådan ender det vel for mange af os. Gjorde vi det, vi synes var vigtigt/rigtigt? Eller det, andre synes var vigtigt? Undlod vi nye svære valg?

Jeg selv har brugt mange år af mit liv på at være på en arbejdsplads, der totalt drænede mig for energi. I sidste uge stødte jeg på denne evigt aktuelle liste. Listen over fem ting, som døende personer, ville ønske de kunne gøre om.

De fem ting er:
1) mod til at leve et liv, hvor du er tro mod dig selv
2) mindre arbejde
3) mere mod til at fortælle andre om dine følelser
4) mere kontakt med dine venner
5) mod til mere sjov og pjat, som gør dig glad.

Listen er udarbejdet af sygeplejerske Bronnie Ware, og det hele startede med et blogindlæg i 2009, som blev en internet sensation. Dette er der nu også kommet en bog ud af, som hedder ‘The Top Five Regrets of the Dying’.

Jeg synes, at listen er rigtig god som reminder om ikke bare at lade den ene dag tage den anden.

Årene gik bare

For mit eget vedkommende kan jeg sige så meget, at jeg i alt for mange år blev på en arbejdsplads, der dybest set ikke gav mig noget. Det den ‘gav’ mig, var mange plagsomme timer, en evig jagt på at få flex tiden til at passe og evindelige spekulationer over, hvordan jeg kunne slippe væk og hvad jeg så skulle leve af……..

At være et ‘forkert’ sted (om det er i et parforhold, på en arbejdsplads eller på anden vis noget, der ikke føles rigtigt) giver også grobund for angst, selvhad og livslede. Jeg har selv været dér, følt at livet nærmest var en straf eller en slags prøvelse. Fordi jeg tvang mig selv til at gå på arbejde hver dag i over 25 år på en arbejdsplads, der føltes som et fængsel.

En dag sagde en af mine kolleger til mig:

– Så find dog noget andet…

Og det er meget nemt at sige. Jeg har altid været i tvivl om, hvad jeg egentlig ville og har aldrig kunne lide det strukturerede liv, der følger med en 37-timers uge. For mig at se så ville nissen sikkert også bare flytte med….

Det har selvfølgelig meget med mig at gøre, men det kunne jo også være arbejdspladsen og den generelle udvikling i samfundet, der kræver at mennesker tilpasser sig samfundet – i stedet for det omvendte – at samfundet skal tilpasses mennesker og alle de forskellige individer, vi nu er.

Bronnie_ware

De 5 vigtigste ting

Sygeplejerske og blogger Bronnie Ware skrev i 2009 på sin blog:
Jeg var sammen med mine patienter de sidste tre til tolv uger af deres liv. Hver eneste af dem havde oplevet følelser som benægtelse, frygt, vrede, anger, mere benægtelse og til sidst accept. Adspurgt om noget, de ville gøre anderledes, da de havde muligheden for det, dukkede nedenstående fælles temaer op igen og igen“.

1. Jeg ville ønske, at jeg havde haft modet til at leve et liv tro mod mig selv, og ikke bare gøre det, andre forventede af mig.
Dette var den mest almindelige beklagelse af alle. Når folk indså, at deres liv næsten var forbi og så tilbage, var det let at se, hvor mange drømme, der ikke var blevet opfyldt. De fleste mennesker havde ikke holdt fast i ​​deres drømme og måtte dø, vel vidende at det var på grund af valg, de havde foretaget eller netop ikke foretaget.

2. Jeg ville ønske, at jeg ikke havde arbejdet så hårdt.
Dette kom fra hver eneste mandlige patient. De savnede deres børn og deres partner. Kvinder talte også om dette. Men da de fleste var fra en ældre generation, havde mange af de kvindelige patienter ikke været forsørgere. Alle de mænd, jeg talte med, beklagede dybt at de havde brugt så meget af deres tid på arbejdet.

3. Jeg ville ønske, at jeg havde haft modet til at udtrykke mine følelser.
Mange mennesker undertrykker deres følelser for at holde fred med andre. Som et resultat af dette, bliver de aldrig den person, de virkelig kunne blive. Vi kan ikke kontrollere reaktionerne fra andre mennesker. Men taler man fra hjertet og bliver på egen banehalvdel, kan det i sidste ende hæve forholdet til et helt nyt og sundere niveau.

4. Jeg ville ønske, at jeg havde holdt kontakten med mine venner.
Ofte var patienterne ikke rigtig klar over det fulde udbytte af deres gamle venner indtil deres døende uger. Mange var blevet så fanget i deres eget liv, at de havde ladet gyldne venskaber glide ud.

5. Jeg ville ønske, at jeg havde været gladere.
Dette var overraskende udbredt. Mange var ikke klar over, før til det sidste, at lykken er et valg. De var groet fast i gamle mønstre og vaner. Frygten for at vælge en anden livsstil, havde fået dem til at foregive for sig selv og andre, at de var tilfredse. Men dybt inde, længtes de efter at grine, pjatte, være fjollede igen og leve et mere ukompliceret liv. Når du er på dit dødsleje, er andres mening om dig ikke længere vigtig.

Så hvordan leve livet på en anden måde

Jeg prøver selv at fokusere på de gode ting og grine meget mere. Efter alle de mange år på en arbejdsplads, jeg ikke brød mig om, skal resten af mit liv leves på en anden måde. Listen har jeg taget til mig og vil bruge aktivt. Den giver mig tillid til at forsøge at være den, jeg er. Og til at minde mig om, at jeg ikke skal leve livet på en bestemt måde.

Men forsøge at leve på Lili-måden….

This post is also available in: enEnglish (English)

Efterlad en kommentar