Hvide duer, røde valmuer og sort te

Den_droem_om_fred

Cisternerne på Frederiksberg – et fantastisk og storslået sted. Kom og oplev Eva Kochs udstilling ‘Den drøm om fred’

Jeg står midt i Eva Koch’s udstilling ‘Den drøm om fred’. En lyd- og videoudstilling om livets evige cyklus, skønhed og samtidig en kommentar til verdenssamfundet. Eva Koch har en drøm, den evige drøm om fred. Hun har valgt nogle legende børn, nogle røde valmuer og et utal af smukke hvide duer, til at tage dig med på en ‘rejse’. Rejsen er meget vellykket. Jeg bliver fuldstændig opslugt af Eva Kochs univers og stedet for en udstilling som denne, kunne hun ikke have valgt bedre. Det er så smukt, se den endelig…….!

Cisternerne

Eva Koch har valgt Cisternerne i Søndermarken som kulisse. Cisternerne er Københavns tidligere vandreservoir. Frederiksberg Kommune bruger den nu som en turistattraktion i sig selv, tilsat vekslende kunst udstillinger.

Stedet emmer af noget storladent, noget mørkt og alvorsfuldt, men det er meget fængslende. Har du ikke besøgt Cisternerne før, så gør det nu. Jeg har svært ved at løsrive mig, når jeg først er der…

Når du er ankommet, kan du starte med at købe en kop te eller kaffe til at tage med derned. Ned i dybet. Der kan godt være små vandpytter dernede, så overvej også et par fornuftige sko. Og hvis du ikke har det, så kan du låne et par gummistøvler på stedet.

cisterne_indgangOg nu skal du ned. Først ned af en trappe. Trappen er smukt udstyret med levende lys. Når du kommer ned, er du i et helt andet univers.

Se billedet her til højre. Prøv at klikke på det og se en større version af billedet. Jeg forstår godt, at Tripadvisor anbefaler Cisternerne.

Jeg havde valgt at se udstillingen alene, og det kan jeg godt anbefale. Jeg oplever det hele mere intenst, når jeg ikke skal forholde mig til et andet menneske.

De hvide duer

Det første, jeg ser nede i mørket, er en hvid due, der flakser rundt nede for enden af rummet, meget elegant og frygteligt på en og samme tid. Duen er for evigt fanget i cyberspace uden mulighed for at slippe ud….

Pludselig hører jeg også lyde – lyde der kommer fra duer, der letter. Det lyder virkelig højt her i de underjordiske rum, og jeg bliver næsten forskrækket. Der er ikke mange andre mennesker til stede denne her eftermiddag. Hvis jeg i sekunderne inden ikke var helt nærværende og opmærksom, så er jeg det nu!

Der er mange af dem. Som altid med duer, er de bare over alt. Også her i de underjordiske rum. Men de er guddommeligt smukke.

Og et symbol på fred. Eller på en længsel efter. Noget andet…

15 meter lang video

Børnene leger videre og valmuerne blomstrer. Børn glemmer aldrig at lege. Valmuer blomstrer. Uagtet vilkårene. Jeg står og kigger på den 15 meter lange videoprojektion, der uafbrudt rammer den rå mur. Se det store billede øverst.

Den skifter nonstop mellem de legende børn i sort/hvide farver, og de knaldrøde valmuer…..

Der er både nutidige danske optagelser og optagelser fra Eva Kochs spanske mors opvækst i Norge. Eva Kochs egen mor måtte flygte fra den spanske borgerkrig i 1937, hele vejen op gennem Europa, for til sidst at blive forenet med en norsk adoptivfamilie. Meget apopos.

Selv om den 15 meter lange videoprojektion er fascinerende og det gør et stærkt indtryk, at Eva Kochs egen mor ‘deltager’, er det alligevel fremvisningen af valmuen, der åbner sin blomst på 5 sekunder, de hvide duer og træets evige cyklus, der gør størst indtryk på mig.

Udstillingen ‘Den drøm om fred’ kan ses i Cisternene til den 30. november 2016 for en meget beskeden sum af 50,- kr. Eva Koch har i øvrigt også en meget fin permanent installation, ligeledes med duer, i Christiansborgs slotstårn.

PS. du kan få en kop god te fra Irma 20,- kr. til at ledsage dig på den underjordiske tur

Error: Access Token is not valid or has expired. Feed will not update.
This error message is only visible to WordPress admins

There's an issue with the Instagram Access Token that you are using. Please obtain a new Access Token on the plugin's Settings page.
If you continue to have an issue with your Access Token then please see this FAQ for more information.

Efterlad en kommentar