L-theanine, stoffet i te mod stress og sygdomme

Hvad er L-theanine?

Stoffet L-theanine er en unik aminosyre (aminosyrer er byggesten, der indgår i proteiner), og du finder det i teplanten Camellia Sinensis og i en enkelt svampeart.

L-theanine er med til at give den eftertragtede smagsoplevelse i højkvalitets te, du både oplever som sødme og umami*.

Vidste du, at derudover bevirker L-theanine at du føler dig afslappet, men stadig fokuseret? Helt oplagte egenskaber hvis du skal til eksamen, da L-theanine også bliver forbundet med bedre koncentrations- og hukommelsesevner.

Mere om hvad umami egentlig er, klik her

Sådan virker L-theanine i hjernen

L-theanine øger produktionen af ​​dopamin og serotonin i hjernen, og begge stoffer virker humørfremmende. Så vil du være glad, drik mere te 🙂

brain-l-theanineDa stoffet også er med til at forøge hjernens Alpha bølgeaktivitet – der fremmer afslapning og har en beroligende effekt – vil du opleve en følelse af velvære, kort tid efter at du har indtaget en kop te.

Du vil føle afslapning, selvom der er koffein i teen. Tilsyneladende nulstiller L-theanine virkningen af koffein på nervesystemet, samt reducerer stress hormonet kortisol.

L-theanine bliver også forbundet med bedre indlæringsevner, koncentrations – og hukommelsesevner, samt muligvis en forebyggende effekt på sygdomme som Alzheimers og demens.

Forskning har derudover vist, at L-theanine ikke bare styrker immunforsvaret, men også reducerer de psykologiske og fysiologiske tegn på stress hos mennesker, der udsættes for mentalt stress.

Referencer her!

Er der L-theanine i al te?

Den kvalitet af teblade der anvendes i Europa, er høstet så sent på året, at L-theanine ikke vil være tilstede eller i så lav en koncentration, at det ikke vil have gavnlige virkninger for os.

Hvis teen skal have et højt indhold af det eftertragtede stof, skal bladene høstes, før fotosyntese finder sted. Ellers bliver det omdannet til polypfenoler (antioxidanter). Te, der bliver høstet tidligt om foråret, og er beskyttet mod sollys, indeholder den største mængde L-theanine.

Det er forklaringen på at te, der er høstet først på året som fx Darjeeling (first flush), er så eftertragtet.

Hvilken te indeholder mest L-theanine?

Teacup, økologisk darjeelingDe højeste koncentrationer findes i teplantens topskud og unge blade, når de høstes om foråret.

Det er således underordnet, om teen er hvid, grøn eller sort.

Så ønsker du en te, hvor indholdet af stoffet er højt, så kunne du vælge en topskuds te som fx darjeeling (first flush) eller den grønne te ‘gyokuro’, der er dyrket i skygge i op til 20 dage før høst.

Matcha te er naturligvis også rig på den humørfremmende aminosyre, eftersom tebladene også her bliver skyggedyrket i de sidste par uger før høst.

Kilde: www.simplytea.dk

Efterlad en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.