De fem kærlighedssprog – hvad er dit?

De fem kærlighedssprog

Har du nogensinde tænkt over, at du og din partner kan have hver sit kærlighedssprog?

Den måde du opfatter kærlighed på kaldes dit kærlighedssprog.

Ligesom der er flere forskellige opfattelser af, hvad en god kæreste er, hvad god mad er eller hvad god sex er osv. Pointen er, at du ikke kan gå ud fra, at andre viser deres kærlighed eller opfatter kærlighed på samme måde som du gør.

De 5 kærlighedssprog

Ifølge den anerkendte amerikanske forfatter Gary Chapman, ph.d. og dr. forstår vi grundlæggende kærlighed gennem fem kærlighedssprog:

 • fysisk berøring
 • anerkendende ord
 • tid til hinanden
 • gaver
 • tjenester

Amerikanske Gary Chapman, der også er parterapeut og underviser, har skrevet bogen »Kærlighedens 5 sprog«. Den har solgt mere end 25.000 eksemplarer i Danmark og hjulpet flere tusind par til et stærkere parforhold.

Jeg hørte selv om dette særlige kærlighedssprog i forbindelse med et foredrag. Foredragsholderen afslørede, at hun faktisk ikke havde haft nogen særlig stor succes med sine parterapi-sessioner, før hun hørte om de fem kærlighedssprog.

For mig blev foredraget i høj grad en øjenåbner, og som indehaver af kærlighedssprog nummer 1 ‘Fysisk berøring’, så kan jeg kun bekræfte, at Gary Chapmans teori holder vand.

Test dit eget kærlighedssprog her!

1. Fysisk berøring

Hvis din partner har kærlighedssprog nummer 1, er fysisk kontakt vigtigt. Et kys, en omfavnelse, holde i hånd, samleje. Uden det føler din partner sig ikke elsket.

Gode råd:
»Mange mænd tror, at fysisk berøring er deres primære kærlighedssprog. Men for manden har seksualdriften en fysisk årsag. For kvinden er det seksuelle begær rodfæstet i hendes følelser, ikke i hendes fysik. Hvis hun føler sig elsket og beundret og værdsat af sin mand, længes hun efter fysisk kontakt med ham. Da manden rent fysisk drives frem mod en seksuel udløsning nogenlunde regelmæssigt, tror han måske automatisk, at det er hans primære kærlighedssprog. Men hvis han ikke længes efter fysisk berøring på andre tidspunkter, er det måske slet ikke tilfældet«.

2. Anerkendende ord

Hvis din partner har kærlighedssprog nummer 2, vil det være afgørende for ham eller hende at modtage anerkendende ord fra dig for at føle sig sikker på din kærlighed.

Gode råd:
Måske har du svært ved at komme med anerkendelser. Især hvis det ikke er dit eget primære kærlighedssprog. Få øjnene op for det, du er glad for ved din partner og sig det. Prøv mindst to gange om ugen at rose din partner for et eller andet. »Det er umagen værd. For det er en kendsgerning, at når vi modtager anerkendelse, er vi langt mere motiveret for at gøre gengæld og gøre noget, vores ægtefælle ønsker«.

3. Tid til hinanden

Hvis din partner har kærlighedssprog nummer 3, vil det være afgørende for ham eller hende, at I har tid sammen. I behøver ikke at sidde lårene af hinanden, men det er vigtigt, at du tydeligt viser, du prioriterer, at der er tid til din partner.

Gode råd:
Skab mere plads i jeres kalendere til at foretage jer noget sammen. Det kan være hvad som helst. Det vigtigste er, at din partner føler sig elsket, når du vælger at være sammen med ham eller hende. Arranger en frokost sammen ude i byen, lav en middags aftale på en restaurant eller få arrangeret den alene-weekend, I har talt om længe.

4. At modtage gaver

Hvis din partner har kærlighedssprog nummer 4, vil gaver være vigtige. Gaver er synlige symboler på kærlighed. Og for nogle mennesker er synlige symboler på kærlighed af større betydning end for andre.

Gode råd:
Vent ikke på nogen speciel lejlighed. Hvis det at modtage gaver er din partners primære kærlighedssprog, vil næsten alt, hvad du giver, blive modtaget som et udtryk for din kærlighed. Hvis du er den sparsommelige type, vil du opleve en indre modstand mod tanken om at bruge penge som udtryk for din kærlighed. Men du skal ikke bekymre dig om din sparsommelighed. Du vil altid være sparsommelig, men når du investerer i kærlighed til din ægtefælle, investerer du i guldrandede papirer.

5. Tjenester

Hvis din partner har kærlighedssprog nummer 5, er de tjenester, du gør ham eller hende, helt afgørende for, hvor højt han eller hun føler sig elsket.

Gode råd
Nej, du skal ikke forvandle dig til din partners tjener. Men vær opmærksom på, at selv små tjenester kan have en stor betydning for din partners følelse af at være elsket. For ham eller hende kan dét, at du tager opvasken eller klarer vasketøjbunkerne eller simpelthen siger: »Hvad kan jeg hjælpe dig med?«, virke mere bekræftende end nok så mange »Jeg elsker dig«-forsikringer.

Værd at huske

Når du vil vise din kærlighed, er det derfor helt optimalt, at du kender din partners kærlighedssprog. Jeg mærker selv, at hvis jeg ikke får berøring nok, (jeg har som nævnt kærlighedssprog nr. 1 – fysisk berøring), ja så begynder jeg at undre mig over hvilket forhold, vi har. Er vi venner eller kærester for nu at stille det helt sort/hvidt op?

Men som kvinde vil jeg da tilføje, at blomster eller en sød gave, aldrig er af vejen, uanset kærlighedssprog. Eller en overraskelse med smæk på. Jeg glemmer aldrig, da min tidligere kæreste kom hjem og sagde at han havde en fed overraskelse….

Hvad den fede overraskelse bestod af?

Han havde fået en speciel plante til nyttehaven…. Jeg nåede lige i et kort flash at tænke, at enten ville han sige:

 • vi har vundet i Lotto
 • vi skal en tur til Paris eller
 • jeg har arvet mange penge

Men nej, den fede overraskelse var en eller anden lorte plante, han havde fået!!! Jeg tror da lige, at jeg fik en lang næse der 🙂

Giver du din partner den kærlighed, der primært virker for ham/hende, så er du sikker på, at din partner mærker din kærlighed.

Når du kender dit eget kærlighedssprog, er du også bedre i stand til at tage ansvar for dit eget kærlighedsbehov. Du ved præcis, hvad du har brug for, og bliver bedre til at sætte ord på.

Kærlighedssproget er en vigtig nøgle til et kærlighedsfyldt liv. Det gavner ikke kun dit parforhold, men også dit forhold til venner, kolleger, forældre og børn.

Vi ved alle, at når vi er ‘fyldt op’, så bliver vi meget mere rummelige og bedre til at dele og give kærlighed til alle andre ♥

En lille statistik til sidst

Nu kunne jeg godt have tænkt mig, at denne her lille statistik fra psykoterapeut Holger Spanggaards website var mere specifik, men den er nærmest så simpel, som den kan blive.

Indtil videre fordeler de mennesker – der har fundet deres kærlighedssprog – sig sådan her:

 1. Berøring / kærtegn 46%
 2. Tid / samværd 28%
 3. Ros / anerkendende ord 16%
 4. Tjenester / handlinger 7%
 5. Gaver / ting 3%

Kunne nu have været interessant at se både en køns- og en aldersfordeling!

Til dig der læser med ♥ du må have en rigtig god dag ♥

 

Kilder: Femina, Holger Spanggaard, Joan Ørting

 

Posted in

Efterlad en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.