Find dit og din partners kærlighedssprog her!

De fem kærlighedssprog

Har du nogensinde tænkt over, at du og din partner kan have hver sit kærlighedssprog?

Den måde du opfatter kærlighed på kaldes dit kærlighedssprog.

Ligesom der er flere forskellige opfattelser af, hvad en god kæreste er, hvad god mad er eller hvad god sex er osv. Pointen er, at du ikke kan gå ud fra, at andre viser deres kærlighed eller opfatter kærlighed på samme måde som du gør.

De 5 kærlighedssprog

Ifølge den anerkendte amerikanske forfatter Gary Chapman, ph.d. og dr. forstår vi grundlæggende kærlighed gennem fem kærlighedssprog:

  • fysisk berøring
  • anerkendende ord
  • tid til hinanden
  • gaver
  • tjenester

Amerikanske Gary Chapman, der også er parterapeut og underviser, har skrevet bogen »Kærlighedens 5 sprog«. Den har solgt mere end 25.000 eksemplarer i Danmark og hjulpet flere tusind par til et stærkere parforhold.

Jeg hørte selv om dette særlige kærlighedssprog i forbindelse med et foredrag. Foredragsholderen afslørede, at hun faktisk ikke havde haft nogen særlig stor succes med sine parterapi-sessioner, før hun hørte om de fem kærlighedssprog. For mig blev foredraget i høj grad en øjenåbner, og som indehaver af kærlighedssprog nr. 1 ‘Fysisk berøring’, så kan jeg kun bekræfte, at Gary Chapmans teori holder vand.

Kærlighedssprog nr. 1 fysisk berøring

Hvis din partner har kærlighedssprog nummer 1, er fysisk kontakt vigtigt. Et kys, en omfavnelse, holde i hånd, samleje. Uden det føler din partner sig ikke elsket.

Gode råd:
Mange mænd tror, at fysisk berøring er deres primære kærlighedssprog, fordi de drives frem mod en seksuel udløsning nogenlunde regelmæssigt. Men hvis de ikke længes efter fysisk berøring på andre tidspunkter, er det måske slet ikke tilfældet.

Kærlighedssprog nr. 2 anerkendende ord

Hvis din partner har kærlighedssprog nummer 2, vil det være afgørende for ham eller hende at modtage anerkendende ord fra dig for at føle sig sikker på din kærlighed.

Gode råd:
Få øjnene op for det, du er glad for ved din partner og sig det. Prøv mindst to gange om ugen at rose din partner for et eller andet. Det er en kendsgerning, at når vi modtager anerkendelse, er vi langt mere motiveret for at gøre gengæld og gøre noget, vores ægtefælle ønsker.

Kærlighedssprog nr. 3 tid til hinanden

Hvis din partner har kærlighedssprog nummer 3, vil det være afgørende for ham eller hende, at I har tid sammen. I behøver ikke at sidde lårene af hinanden, men det er vigtigt, at du tydeligt viser, du prioriterer, at der er tid til din partner.

Gode råd:
Skab mere plads i jeres kalendere til at foretage jer noget sammen. Det kan være hvad som helst. Arranger en frokost sammen ude i byen, lav en middags aftale på en restaurant eller få arrangeret den alene-weekend, I har talt om længe.

Kærlighedssprog nr. 4 at modtage gaver

Hvis din partner har kærlighedssprog nummer 4, vil gaver være vigtige. Gaver er synlige symboler på kærlighed. Og for nogle mennesker er synlige symboler på kærlighed af større betydning end for andre.

Gode råd:
Vent ikke på nogen speciel lejlighed. Hvis det at modtage gaver er din partners primære kærlighedssprog, vil næsten alt, hvad du giver, blive modtaget som et udtryk for din kærlighed. 

Kærlighedssprog nr. 5 tjenester

Hvis din partner har kærlighedssprog nummer 5, er de tjenester, du gør ham eller hende, helt afgørende for, hvor højt han eller hun føler sig elsket.

Gode råd:
Vær opmærksom på, at selv små tjenester kan have en stor betydning for din partners følelse af at være elsket. For ham eller hende kan dét, at du tager opvasken eller siger: “Hvad kan jeg hjælpe dig med?”, virke mere bekræftende end nok så mange “Jeg elsker dig”-forsikringer.

Værd at huske

Når du vil vise din kærlighed, er det derfor helt optimalt, at du kender din partners kærlighedssprog. Jeg mærker selv, at hvis jeg ikke får berøring nok, (jeg har som nævnt kærlighedssprog nr. 1 – fysisk berøring), ja så begynder jeg at undre mig over hvilket forhold, vi har. Er vi venner eller kærester for nu at stille det helt sort/hvidt op?

Giver du din partner den kærlighed, der primært virker for ham/hende, så er du sikker på, at din partner mærker din kærlighed.

Når du kender dit eget kærlighedssprog, er du også bedre i stand til at tage ansvar for dit eget kærlighedsbehov. Du ved præcis, hvad du har brug for, og bliver bedre til at sætte ord på.

Kærlighedssproget er en vigtig nøgle til et kærlighedsfyldt liv. Det gavner ikke kun dit parforhold, men også dit forhold til venner, kolleger, forældre og børn.

Vi ved alle, at når vi er ‘fyldt op’, så bliver vi meget mere rummelige og bedre til at dele og give kærlighed til alle andre ❤️

Find dit eget kærlighedssprog her!

En lille statistik til sidst

Nu kunne jeg godt have tænkt mig, at denne her lille statistik fra psykoterapeut Holger Spanggaards website var mere specifik, men den er nærmest så simpel, som den kan blive.

Indtil videre fordeler de mennesker – der har fundet deres kærlighedssprog – sig sådan her:

  1. Berøring / kærtegn 46%
  2. Tid / samværd 28%
  3. Ros / anerkendende ord 16%
  4. Tjenester / handlinger 7%
  5. Gaver / ting 3%

Kunne nu have været interessant at se både en køns- og en aldersfordeling!

Kilder: Femina, Holger Spanggaard, Joan Ørting

Posted in

Efterlad en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.