Græsk bjergte og en ensom gammel mand på Kreta

Har du smagt græsk bjergte?

graesk_bjergteFor en te fan som mig, er det helt oplagt og sjovt at smage den græske bjergte, der hvor den er født. For nu går turen til det græske.

Græsk bjergte er også kendt som ‘Shepherds Tea’, for de græske hyrder skulle have noget at styrke sig på, når de drev deres bjerggeder rundt højt oppe i bjergene.

Planten er naturligt koffeinfri og lavet af tørrede blomster, blade og stængler af Sideritis planten. Den vokser vildt i hele Grækenland typisk i højder på 3.000 fod eller mere.

I tusinder af år har grækerne drukket græsk bjergte på grund af dens behagelige smag og sundhedsmæssige fordele.

IMG_1823Og nu er den så lige blevet serveret for mig, se billedet.

Forskere har lavet forsøg med den græske bjergte, og det ser lovende ud.

Den menes at have en god effekt på forkølelse og influenza, formentlig på grund af det høje indhold af antioxidanter.

Det kan du læse mere om her!

Hvor i det græske var vi så?

I Paleochora, den sydvestlige del af Kreta, som du skal vælge, hvis du kan lide den mere autentiske stemning, hvor der ikke er opført hoteller over alt. Tiden står stille, og dagene ligner lidt hinanden.

Vi boede på et lille guest-house med en havudsigt på 180 grader, som Herren er absolut verliebt in.

Jeg er verliebt i vegetarmad, men det er herren ikke, så det blev kun til et enkelt besøg på vegetarrestauranten ‘The third eye’. For mig var maden dér superlækker, men det synes gemalen vist ikke, haha…

Gamle_mand_paa_baenkenDa vi havde den flotteste havudsigt, sad vi næsten hver aften på altanen, og nød det. Vi begyndte derfor at lægge mærke til den gamle mand på billedet. Han blev ligefrem en del af mosaikken og vi kunne nærmest stille klokken efter ham. Han kom kl. 19.20 hver aften og satte sig altid på den samme bænk.

Der var/er en helt særlig aura over ham, synes jeg. Af noget ensomt, noget forladt, noget glemt…

Mit hjerte bankede faktisk varmt for ham, selvom jeg hverken kendte ham eller hans historie….. og det var helt uundgåeligt ikke at tænke over, hvordan hans liv mon havde været….

Han forlod bænken efter ca. 1 time og dette gentog sig hver eneste aften…. Det var egentlig ret mærkeligt.

Zorba the Greek i open-air biograf

Hvis du nu kommer til Paleochora, skal du se ’Zorba the Greek’ i byens eneste biograf. En meget charmerende open air biograf, der tilbyder både biografkatte og ja open air. De sælger popkorn og drikkevarer, og hvis du ryger er dette også muligt samtidig med filmen. Jeg synes, det var fedt at sidde og se denne film under en stjerneklar himmel…

Filmen er i sort hvid og handler om Basil som den kolde brite, der møder sin modsætning i den varme og iltre ‘græker’ Zorba spillet af Anthony Quinn. Zorba har bevaret sit indre legebarn og sorgløshed…. og lærer Basil at danse……

Dansen Zorba har forøvrigt sine rødder i denne film.

Anidri Gorge

Vi gik også en lille tur. Som blev længere end tiltænkt, fordi vi for vild. Det er ikke det sjoveste sted at fare vild, for vi befandt os i en kløft, hvor der hverken er mobildækning eller andre mennesker. Vi opdagede det egentlig kun, fordi stien blev smallere og smallere. Og vi blev mere og mere usikre og i tvivl.

anidriHvad der skulle have være en lækker lille vandretur i smukke omgivelser, blev nu afløst af…… en stigende irritation.

Havde vi nu vand nok med, hvis vi skulle gå i de øde, grå og knastørre bjerge i timevis. Solen bagte og temperaturen var over 30 grader.

Vi blev enige om, at vi nok var nødt til at gå tilbage for at finde ud af, hvor det var gået galt.

For der var faktisk nærmest ingen sti mere…

Vi skulle omkring 500 meter tilbage, rimelig langt når den ‘ikke-eksisterende-sti’ er fuld af buske med torne og små løse sten…

Herren udmærkede sig virkelig ved ikke at sige et eneste ord, for det er jo ’desværre’ ikke ham, der er vild med at vandre 😀 Heldigvis havde vi noget vand tilbage. Og et kompas indlagt i herren. For det var ham, der kunne se hvor vi var gået forkert. Jeg er ikke sikker på, at jeg selv ville have opdaget det……

Frokost efter Anidri Gorge

Men til dig, der måske besøger Paleochora og kan lide vandreture. Så ligger den ovenfor beskrevne kløft ‘Anidri Gorge’ ca. 4 km. fra Paleochora centrum. Du kan klare kløften på omkring 1,5 time i normalt tempo. Hvis du altså ikke går forkert.

Men det er faktisk anden gang, vi går turen og første gang gik vi ikke forkert. Så lad dig ikke afskrække.

anidri_villageKløften fører dig op til Anidri landsby, hvor du kan få en skøn frokost og et glas iskoldt hvidvin eller en kop skoldhed græsk bjergte. Kløften indebærer også en lille bitte bjergbestigning, som alle kan klare. Og undervejs masser af store sten, der skal forceres. Men det er sjovt, og kløften er vanvittig smuk….. så bare kast dig ud i det….

Du skal selvfølgelig have et par solide vandresko på og masser af vand med.

Jeg elsker det, at gå i de smukke kløfter på Kreta……

 

Efterlad en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.