Jeg besøgte A.C. Perch’s Thehandel i København for et stykke tid siden, og jeg synes, at det er så sjovt at handle der. Det er lidt som at tage tidsmaskinen og rejse 180 år tilbage i tiden.
Thi alt ser ud som i april 1835, da handelsmand Niels Brock Perch åbnede sin lille thebutik i Kronprinsensgade.
De charmerende antikke apotekervægte med lodder, mahognidiskene, loftet og hele interiøret er som dengang.
Selvfølgelig renoveret efterfølgende..
Det er på ingen måde overdrevet at sige, at du nærmest åbner ‘ormehullet’ og får et glimt af 1800-tallets købmandsskab, når du besøger Perch! Det eneste nye i den lille thebutik, er det elektriske lys, og personalet der løbende er blevet udskiftet 🙂
En anden charme ved Perch, er den gammeldags ‘De’ og ‘Dem’ tiltale, hvilket kan virke mærkeligt på nogle, men jeg synes, det passer fint ind i set-uppet.
Ligeledes har Perchs valgt at bibeholde den gamle stavemåde af ordet te, som kom ind i dansk i sidste halvdel af 1600-tallet gennem det hollandske thee. Til at begynde med blev det på dansk stavet thee eller the, men det har været ukorrekt siden 1872 ifølge Dansk Sprognævn.
Hvordan kommer Brock ind i billedet?
Niels Brock Perch, er opkaldt efter sin far Jens Bay Perchs gode ven Niels Brock. Niels Brock kender vi som navnet på Handelshøjskolen i København.
Men der er ikke noget biologisk slægtsskab mellem Niels Brock og Perch familien. Jens Bay Perch stod som ung i lære hos Niels Brock. De to blev rigtig gode venner. Jens Bay Perch valgte derfor at opkalde sin førstefødte søn efter sin gode ven og lærermester.
Jens Bay Perch var en meget anset købmand, der fik hjælp og støtte af vennen Niels Brock. Blandt andet til at starte sin virksomhed på Christianshavn. De var sikkert en del af de store købmands kanoner på den tid, tænker jeg…..
Hvad skjuler sig under initialerne A.C.?
Initialerne A.C. dækker over navnet Axel Christian. Han var Niels Brock Perchs tredjeældste søn, født år 1821. Det blev ham, der kom til at videreføre thebutikken efter Niels Brock Perch, for den ældste søn døde tidligt.
Perch familien havde thebutikken frem til 1882, hvorefter den kom på andre hænder. Axel Christian fandt nemlig aldrig en kone og forblev ugift. Uden børn, ingen arvtagere.
Herefter skiftede thebutikken ejere et par gange, lige indtil familien Hincheldey i 1894 kommer på banen. De er i dag 4. generation af slægten Hincheldey, der har den daglige ledelse.
Og så til bolchet fra Sømod
– Hvad ønsker De? spørger den kittelklædte mand i fyrrene.
Kitlerne hos Perch er mørkegrønne og de signalerer troværdighed og en slags ydmyghed over det storslåede i at være den ældste te leverandør i Danmark.
Tænk nogle gange står der tre generationer sammen og ekspederer.
De gange jeg har besøgt Perch, har der været stuvende fuldt. Og det er der også denne gang. Køen forsætter flere meter ud af thebutikken og ned af fortorvet.
På denne helt almindelige lørdag, står der også hele fem ekspedienter og sælger the.
– Hvad med et lille bolche? Lyder det gentagne gange.
Ingen bliver snydt 🙂
This post is also available in: English (English)