Stress: derfor virker en kop te

Te indeholder L-theanin, der modvirker stress

Stoffet L-theanin er en unik aminosyre (aminosyrer er byggesten, der indgår i proteiner), og du finder det i teplanten Camellia Sinensis og i en enkelt svampeart.

L-theanin er med til at give den eftertragtede smagsoplevelse, du både oplever som sødme og umami.

Vidste du, at derudover bevirker L-theanin at du føler dig afslappet, men stadig fokuseret? Helt oplagte egenskaber hvis du skal til eksamen, da L-theanin også bliver forbundet med bedre koncentrations- og hukommelsesevner. Plus nedsætter eventuel stress!

Virker stress nedsættende

L-theanin øger produktionen af ​​dopamin og serotonin i hjernen, som begge virker stress nedsættende og humørfremmende. Så vil du være glad, drik mere te 🙂

brain-l-theanineDa stoffet også er med til at forøge hjernens Alpha bølgeaktivitet – der fremmer afslapning og har en beroligende effekt – vil du opleve en følelse af velvære, kort tid efter at du har indtaget en kop te.

Du vil føle afslapning, selvom der er koffein i teen. Tilsyneladende nulstiller L-theanin virkningen af koffein på nervesystemet, samt reducerer stress hormonet kortisol.

L-theanin bliver også forbundet med bedre indlæringsevner, koncentrations – og hukommelsesevner, samt muligvis en forebyggende effekt på sygdomme som Alzheimers og demens.

Forskning har derudover vist, at L-theanin ikke bare styrker immunforsvaret, men også reducerer de psykologiske og fysiologiske tegn på stress hos mennesker, der udsættes for mentalt stress.

Referencer her!

Kvalitet af tebladene

Den kvalitet af teblade der anvendes i Europa, er høstet så sent på året, at L-theanin ikke vil være tilstede eller i så lav en koncentration, at det ikke vil have gavnlige virkninger for os.

Hvis teen skal have et højt indhold af det eftertragtede stof, skal bladene høstes, før fotosyntese finder sted. Ellers bliver det omdannet til polypfenoler (antioxidanter). Te, der bliver høstet tidligt om foråret, og er beskyttet mod sollys, indeholder den største mængde L-theanin.

Det er forklaringen på at te, der er høstet først på året som fx Darjeeling (first flush), er så eftertragtet.

Hvilken te indeholder mest L-theanin?

De højeste koncentrationer findes i teplantens topskud og unge blade, når de høstes om foråret.

Så ønsker du en te, hvor indholdet af stoffet er højt, så kunne du vælge en topskuds te som fx darjeeling (first flush) eller den grønne te ‘gyokuro’, der er dyrket i skygge i op til 20 dage før høst.

Matcha te er også rig på den humørfremmende aminosyre, eftersom tebladene bliver skyggedyrket i de sidste par uger før høst.

Gul te har et særligt højt indhold af L-theanin

En af de teer, som indeholder den største mængde af L-theanin er Mo Gan Huang Ya, en gul te.

Tebuskene vokser højt på bjerget Mo Gan, som ligger i det vestlige Zhejiang, og er berømt for sin tåge, skyer, grønne bambuskove, klare kilder og vandfald. Dette super mikroklima giver næring til teplanternes vækst.

På grund af dens særlige forarbejdning, hvor teen dampes i et stofklæde over kul, øges mængden af L-theanin, og gør gul te til en af de te-kategorier med det højeste indhold af L-theanin.

Denne bearbejdning er også med til at ændre næringsstofferne i teen, så den bliver blid for maven og lindrende for kroppen.

5-6 års lagring runder teen af, og gør den til en meget unik oplevelse, som man burde unde sig selv at prøve. Find den her!

Kilde: www.simplytea.dk

Efterlad en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.