Verdens ældste kulturplante
Menes at være teplanten Camellia Sinensis, der er blevet dyrket i Kina i ca. 2500 år.
Det siges dog, at teplanten var kendt allerede for 5000 år siden.
De ældste sikre informationer er fra år 221 b.c., hvor skriftruller dokumenterer indførslen af en ny skat på te.
Te serveres i Kina ved hvert måltid – før maden som forfriskning og efter maden som hjælp til fordøjelsen.
Kejser Shen Nung opdagede teen
Der er mange beretninger om, hvordan te egentlig blev opdaget. Jeg kan bedst lide denne her version:
Ifølge legenden skal kejser Shen Nung (2737-2697 b. c.), der drak kogt vand af sundhedsmæssige hensyn, have opdaget teen. En dag blæste nogle blade fra en teplante ned i hans kop og farvede vandet gulbrunt.
Kejseren kunne lide duften, og blev nysgerrig. Han smagte på det farvede vand, og fandt det forfriskende. Herefter siges det, at han hver dag nød den dyrebare drik, som det jo var dengang.
Han blev så begejstret for sin nye opdagelse, at han startede den første teproduktion, og det er vi vist mange, der er glade for.
Vejen til Europa
I 1500-tallet kom kendskabet til tedyrkning og teens egenskaber til Europa med missionærer og sømænd. Handelen med te startede dog først, da hollandske købmænd i 1610 førte te til Amsterdam.
Det formodes, at teen er kommet til Danmark fra Holland og at dens indførelse og udbredelse er sket mellem 1600-tallet og 1700-tallet. Det konkrete tidspunkt kendes dog ikke.
De ældste tepotter, man har fundet i Danmark, stammer fra år 1665, hvilket også stemmer overens med den øvrige europæiske udbredelse af te.
Før teen blev indført i Danmark, var der dog tradition for tilberedning af egne lokale urter med varmt vand.
En fin og kultiveret drik
Op igennem 1700-tallet vandt teen virkelig indpas i Danmark som en fin og kultiveret drik, der blev drukket i stedet for øl eller brændevin. Den dansk-norske forfatter Ludvig Holberg priste teens dyder, som en ikke-alkoholisk drik, der tillod borgerskabets fruer at gøre ti visitter på en dag uden at vende berusede hjem.
Tehandelen blomstrede i den sidste halvdel af 1700-tallet, særligt i Københavns gamle bydele, hvor små havepavilloner begyndte at dukke op rundt omkring, fordi folk efterspurgte et dejligt sted at nyde deres te.
A.C. Perch’s Thehandel
I 1835 åbnede Niels Brock Perch en af Danmarks nu ældste theforretninger, A.C. Perch’s Thehandel.
Theforretningen ligger stadig i Kronprinsensgade 5, præcis som den gjorde i 1800-tallet, og hos A.C. Perch har man holdt fast ved en gammel skik, nemlig at tiltale kunderne med De.
Og så får ‘De’ også et bolsje tilbudt, når ‘De’ handler der 🙂