Stockholm: Grin lidt af svenskerne, når du besøger Vasa museet

Vasa museet, Stockholm

Skal du besøge Stockholm? Og kan lide en god historie? Så ‘måste’ du besøge Vasa-museet, der inviterer dig på gåtur rundt om det 62 meter lange krigsskib Vasa fra 1628.

Vasa krigsskib, Stockholm

Vasa-museet fortæller den tragikomiske historie om Vasa krigsskibet, som kun nåede at sejle 1300 meter, før ‘hun’ sank og endte sine dage på bunden af Stockholms Havn.

Det blev en yderst pinlig affære for svenskerne, der skyndte sig at save de synlige master af på vandoverfladen, bjærge kanonerne og så ellers glemme alt om Vasa, der nu lå på havets bund.

Svenske kong Gustav den 2. ville ikke stå tilbage for Danmark!!

Danmark var i samme år (år 1628) ved at erhverve sig nye krigsskibe med dobbeltdæk, så der kunne være endnu flere kanoner ombord. Sådan et skib havde daværende kong Gustav den 2. ikke. Dette fik ham til at beordre et ekstra dæk på krigsskibet Vasa, der endnu ikke var færdigbygget.

Som du vil se på næste billede, fik det ekstra dæk voldsomme følger… for Vasa skibets proportioner blev katastrofale…. og Vasa kæntrede efter kun 1300 meter på havvand 🙂

Fordrukne sømænd stod bag 

I folkemunde mente svenskerne, at det måtte være Gud eller fordrukne sømænd, der stod bag Vasas kæntring…

Vasa lå derefter på havets bund i flere hundrede år.

Først 333 år senere, kom Vasa op til overfladen igen, og hun viser nu al sin pragt frem, som hun har gjort det siden 1990, hvor man blev færdig med at samle og restaurere Vasas 14.000 dele.

Vi undrede os lidt over, at der skulle gå så lang tid, inden skibet blev halet op.

Og grinte lidt af svenskerne og tænkte, at de nok hellere ville have at skibet lå på havets bund, så der ikke var så mange, der kendte til historien 🙂

Tjek Vasa Museum i Stockholm ud lige her.

Tehuset i Kungsträdgården 

Bagefter kunne du fx drikke te, øl eller vin i Kungsträdgården (Kongens Have). Kigge kæresten dybt i øjnene, mens I sidder ved disse oldgamle smukke elmetræer.

Mens vi var der, blev der fra ene øjeblik til det andet fyldt med mennesker.

Du får en meget stor kande te til to personer for små penge og det er altid nice.

Tehuset i Kongens Have tilbyder dig også lune retter, salater og suppe eller bare et stykke kage til teen.

Jacobs kirken i Stockholm

For enden af Kongens Have kan du se den fine røde kirke ‘Jacobs Kyrka’, som gemalen fotograferede.

I ‘Jacobs Kyrka’ kan du både få guidede ture og høre musik på udvalgte aftener.

Det er nu rart at gemalen gør så meget nytte og tager fine billeder 😉

Læs mere om Jacobs Kyrka her.

Tehuset Java

Tehuset Java huser 250 kvm2 og sælger te, kaffe og gaver. En meget velbesøgt specialbutik. Og det var her, at jeg så at sige, lod mig rive med.

Mens jeg lagde den ene efter den anden te ned i kurven, kom jeg til at tænke på, hvor glad jeg egentlig er for min passion for te, for teens univers er uendeligt stort. Og hvad ville livet være værd uden passion for noget? Uden passion – intet liv så at sige..

Efter en halv times osen, faldt jeg også over disse søde og charmerende te-postkort nogle med sommerfugle, andre med hjerter på fyldt med sort Earl Grey te ♥

Svigermoder har helt som vanligt fået et tilsendt, og min postkort elskende veninde får også snart et, hvis jeg nænner at gå af med resten af dem, haha..

Ekspedienterne i Tehuset Java smilede ekstra meget til mig, da jeg gik, for jeg havde købt for over 600 kr. te og tilbehør…

Dejlig aften til alle, der kommer forbi her 🙂

Efterlad en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.