Søvnproblemer og meget længe om at falde i søvn? Tjek i første omgang tre ting!

Ligger du også og tæller får om natten

Det har jeg faktisk gjort et godt stykke tid, og det har fået mig til at kigge nærmere på mine (dårlige) vaner. Jeg har i den seneste tid oplevet søvnproblemer i form af hyppige opvågninger og alt for lang indsovningstid. Og jeg synes, at efter en time begynder de der får at gå mig på nerverne 🙂

Søvnproblemer kan skyldes mange ting, men det er helt oplagt at tjekke nedenstående faktorer i første omgang.

søvnproblemer-tjek-tre-ting

Top 3 tjek liste

  1. Dit koffein indtag
  2. Din skærmbelysning
  3. Din aktivitet før sengetid

Disse tre ting er væsentlige, hvis du vil reducere din indsovningstid og søvnkvalitet.

Koffein og te

Te indeholder koffein.

En kop sort te ca. 40 mg koffein pr. kop, og grøn te ca. 10 mg koffein pr. kop. Til sammenligning indeholder en kop kaffe ca. 80 mg koffein pr. kop.

Er du koffein følsom som jeg, skal der ikke særlig meget til, før din krop reagerer. Jeg kan fx ikke drikke kaffe uden at få en ubehagelig uro i kroppen. Det er en af grundene til, at jeg aldrig drikker det.

Men jeg kan heller ikke drikke te med koffein i hele dagen, for det bevirker, at jeg ikke rigtig kan falde i søvn og vågner hyppigt. Fuldstændig, som hvis du har for meget alkohol i blodet og vågner konstant… Så søvnproblemer kan meget vel skyldes et for stort koffein indtag!

Eksperter siger, at der er store individuelle forskelle på, hvor lang tid kroppen er om at nedbryde koffein, så prøv dig frem.

Skærmbelysning

Både din tablet, computer og mobil udsender et blåt lys, der kan påvirke dine søvn.

Så tjek ikke mobilen lige før du skal sove.

Eller indstil dine skærme til automatisk at skifte lys afhængigt af tidspunktet. Det kan du gøre under indstillinger > skærm > blåt-lys filter.

Aktivitet før sengetid

Dyrk ikke sport eller lignende anstrengende aktiviteter tæt på din sengetid, for du kommer al for meget op i gear.

Jeg gik på et tidspunkt til volleyball fra 21 – 23 om aftenen, og det er altså ikke nogen god ide, medmindre du kan sove til kl. 10.00.

Det er heller ikke nogen god ide at sidde foran skærmen og surfe, spille på nettet eller lure alt for længe på andre menneskers facebook aktiviteter 🙂 lige før du skal i drømmeland, for et studie fra 2016 har påvist, at medieforbrug tæt på sengetid er virkelig dårligt for vores søvn. Læs om studiet, klik her.

Sex før sengetid er okay 😉

Kamille og baldrian mod søvnproblemer

KamilleteHvis du ikke finder hjælp nok i de tre ovenstående punkter, så er det altid værd at forsøge sig med et par kopper godnat-te.

Folk har drukket kamillete i tusinder af år som hjælp til at falde i søvn.

En japansk undersøgelse med rotter har vist, at kamille-ekstrakt hjalp rotter til at falde i søvn lige så hurtigt som rotter, der fik en dosis benzodiazepin (en beroligende medicin).

Så prøv med kamillete ca. en halv time før sengetid. Det hjælper din krop med at slappe af, så du falder i søvn hurtigere.

Eller prøv en godnat-te med baldrian, hvis du ikke kan lide kamillete.

Baldrian har i forsøg påvist en reduktion i indsovningstid og øget søvnkvalitet – specielt hos den gruppe forsøgspersoner, der havde sværest ved at falde i søvn.

Utallige andre forsøg har givet lignende resultater. Et forsøg offentliggjort i European Journal of Medical Research i 2002 gav baldrian prædikatet ‘mindst lige så effektiv’ som et syntetisk beroligende middel, der kemisk er i familie med Valium (medicin mod angst og søvnløshed).

Grækerne og romerne har udtrykt det således:

– Baldrian er Guds gave til mennesker med søvnproblemer.

Tjek 8 forskellige godnat teer ud her.

Min indsovningstid er reduceret med mindst 50%

Selv har jeg løst mine søvnproblemer ved at ændre skærmbelysning, sidde og læse en halv times tid før sengetid og helt undgå te med koffein efter kl. 17.

Og nu godnat og sov godt 🙂

Efterlad en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.