Hvad er tyrkisk te?

Te i Tyrkiet 

Hvad er tyrkisk te egentlig? Hvilken plante kommer det fra?

Første gang jeg blev budt på tyrkisk te, var lige efter en ordentlig gang hamam. Jeg spurgte den unge tyrkiske mand:

– What is Turkish tea? Han svarede:

– Turkish tea is Turkish tea… 😉 Med andre ord, så vidste han det ikke.

Te fra teplanten Camellia Sinensis

Tyrkisk te kommer fra teplanten ‘Camellia Sinensis’ og er af ‘egen’ avl fra området Rize, der ligger ca. 100 km. nordøst for Ankara, Tyrkiets hovedstad. Teen bliver dyrket uden pesticider og kemikalier. Højst overraskende har jeg læst, at Tyrkiet er den 6. største producent af te i verden.

Te blev populært i det 20. århundrede, da kaffe var blevet meget dyrt efter første verdenskrig.

Mustafa Kemal Ataturk (grundlægger af det moderne Tyrkiet og præsident 1923 – 1938) opfordrede derfor folk til at drikke te, da det var billigere og mere bæredygtigt end at importere kaffe.

Sådan røg kaffen ud, og teen ind. Og det er te, du bliver budt på, hvis du besøger en tyrkisk familie privat.

En tyrker drikker gennemsnitligt 2,5 kilo te pr. ps. om året.

Du får ofte teen serveret i små tulipanformede glas med to stykker sukkerknald (se øverste billede).

Hvordan brygger man tyrkisk te?

Tyrkisk te

Tyrkisk te brygges i en tepotte kaldet ‘Çaydanlik’. Det er en dobbeltkande, som den du ser her på billedet.

Den nederste del af kanden, koger du vandet i.

Den øverste del af kanden indeholder den tyrkiske te, og fungerer som låg til den nederste kande, samtidig med at øverste kande bliver varmet op (forvarmet).

Når vandet er kogende, tager du den øverste kande af, og hælder det kogende vand i. Og så er der te.

Uanset hvem du er, sig aldrig nej tak til et glas te, da det kan virke uhøfligt..

 

 

Efterlad en kommentar





This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.