Japansk morgenmad mixet med kombucha te

Det er blevet søndag den 13. marts 2016, klokken er 9.45 og vi skal ud af døren. Ja, på en søndag. Herren brokker sig en anelse.

Vi skal have japansk morgenmad på Sticks’n’Sushi, men arrangementet handler egentlig om Kombucha te.

Det er en speciel type te, som er blevet drukket siden år 400 blandt andet af Djengis Khan og hans krigere, der mente at teen gav guddommelig kraft.

Teen er nu for alvor kommet til Danmark, idet Aarstiderne har startet egenproduktion og lavet en både sød og læskende drik, der tilmed skulle bidrage til en god tarmflora 🙂

Japansk morgenmad

Mens vi cykler på vej til japansk morgenmad, siger jeg: – Det er godt nok længe siden, vi har været så tidligt ude på en søndag. Hør hvor STILLE her er.

Herren vrisser: – Nu burde jeg sidde ved morgenkaffen og ryge en smøg.

– Hm, siger jeg og indskyder – Du burde være glad for at jeg hiver dig væk fra ‘skærm, så du får nye input. Er det ikke spændende med morgenmad på japansk?

Jeg kender Herren og ved, at når han først har forladt sin ynglingsplads i køkkenet, hvor han sidder og oser og glor på ‘skærm, ja så er han egentlig meget godt tilfreds.

For Herren går meget til ‘skærm, først pc-skærm og derefter tv-skærm……

Han går ikke så meget til ‘opvask’ mere…. 🙂

Stick's n' Sushi, BorgergadeMen til morgenmaden; på billedet ser du det, vi satte tænderne i den søndag morgen:

  • misosuppe med tofu og forårsløg
  • quinoa maki med grønt og yuzu-vinagrette
  • japansk omelet med dampet spinat og goma
  • o-ha-yoo kimchi med frugt
  • kaffe, te og kombucha

Det hele smagte lækkert og du føler dig aldrig tung i maven, når du har spist hos Sticks’n’Sushi.

Og nu til Kombuchaen

Søren Ejlersen fra Aarstiderne fortæller, mens vi nyder den lækre morgenmad, om det indgåede samarbejde med Sticks’n’Sushi og deres helt nye fermentererede produkt, Kombucha te.

Kombucha svampen hørte jeg om for mange år siden, så det er ikke noget nyt. Men det nye er at Aarstiderne har været ude at rejse og opdaget, hvor udbredt Kombucha er i andre kontinenter, især Asien og Usa. Og de har så kigget på lille Danmark og konstateret, at her var Kombucha kun noget, helsekostbutikkerne tilbød. Og den Kombucha de tilbyder, er eftergæret og har en særegen lugt og smag af gær.

Så Aarstiderne har udviklet deres egen upasteuriserede Kombucha og sælger nu disse i tre varianter. Et fantastisk initiativ fra Aarstiderne!

kombuchaHer på billedet ser du de tre varianter af Kombuchaen:

– den rene Kombucha
– Kombucha med hibiscus-ananas
– Kombucha med askebark

Herren og jeg kunne ikke lide den med hibiscus-ananas, men de to andre derimod var dejligt læskende og havde en god, let sødet og perlende iste-agtig smag.

Hvad er Kombucha så

Kombuchasvampen er ikke en rigtig svamp, men en symbiose – et samliv mellem en gærart og bestemte bakterier. Man tager en aflægger af svampen og placerer den sammen med sødet sort te.  Kombuchasvampen virker så som en lille kemisk fabrik, der forgærer sukkeret og danner en række værdifulde stoffer, som C- og B-vitaminer, aminosyrer og bakteriekulturer. Disse bakteriekulturer styrker tarmen, gavner stofskiftet og virker antiinflammatorisk. Desuden indeholder kombucha glucuronsyre, som ifølge russiske forskere har en afgiftende virkning og derved øger udskillelsen af tungmetaller fra kroppen fra fx kviksølv og bly. Kombucha indeholder op til 1 % alkohol.

Kombucha er altså fermenteret te, hvor en symbiose af bakterie- og gærkulturer arbejder sammen og omdanner den tilsatte sukker i tevandet til alkoholer, organiske syrer og andre næringsstoffer. Disse giver kombucha sin perlende fornemmelse og smag samtidig med en probiotisk effekt (hjælper med at holde maven sund ved at skabe en optimal sammensætning af bakterier i tarmen).

Historien om Kombucha

Kombuchas oprindelse er ikke entydig, men drikken er dateret tilbage til Kina for mere end 2000 år siden. Kejser Qin Shi Huang drak fermenteret sød te og drikken blev opfattet som kejserens livseliksir. Op gennem århundrederne spredte den fermenterede te sig via Silkevejen. Fortællinger beretter, at selveste Djengis Khan og hans krigere drak drikken, inden de drog i krig for at få guddommelig kraft. Senere nåede drikken til Rusland og de omkringliggende lande i Europa.

Oprindelsen til navnet kombucha er stadig ikke klarlagt. Det berettes dog, at omkring år 400 introducerede den koreanske Dr. Kombu den fermenterede søde te til den syge japanske kejser, der efterfølgende blev helbredt. Navnet på drikken blev eftersigende derefter til kombucha (cha betyder te på japansk).

Undersøgelser om Kombucha

Der foreligger en undersøgelse fra et område i Rusland, hvor der på, trods af massiv forurening med industrielt og giftigt affald ikke er nogen stor forekomst af kræftlidelser. Forskernes eneste forklaring på dette er, at man i befolkningen er vant til dagligt at drikke Kombucha te.

Jeg har surfet lidt rundt på internettet og det er svært at finde helt krystalklar evidens for Kombuchas helsevirkninger. Der er som med alt andet, vi indtager, delte meninger. Du kan læse meget mere om Kombucha her.

Efterlad en kommentar





This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.