Fire store te producerende lande
Denne tea-torial 8. oktober 2015 handler om lande, som har en stolt tradition inden for te produktion.
Tante Ulla havde fint farvelagt verdens te producerende lande, hvoraf hun havde valgt 4 lande ud.
Kina:
Vi startede naturligvis med Kina, verdens største producent af te i verden, som producerer ca. 1/3 af den samlede globale te produktion i alt, ca. 1.000.130 tons.
Adskillige varianter af te bliver produceret i Kina, inklusiv grøn te, oolong te, hvid te, pu-erh te og jasmin teer for bare at nævne nogle få.
Kinesiske sagn fortæller, at kejser Shennong år 2737 f.Kr. opfandt teen, da blade fra et træ faldt ned i en kop kogende vand. Det er selvklart svært at bevise, men historiske dokumenter fra Kina viser, at kineserne med sikkerhed drak te mindst tusind år f.Kr. Til sammenligning begyndte briterne først at drikke te i det 17. århundrede.
I Kina hilser man hver gæst velkommen med en kop te som tegn på venskab.
Du får te ved hvert måltid. Før maden som forfriskning og efter maden som hjælp til fordøjelsen.
Indien:
Indien er den anden største te producent i verden med en produktion på gennemsnitligt 900,000 tons hvert år.
Den kommercielle produktion af te i Indien begyndte i starten af 1820 efter at briterne var blevet introduceret til te fra Kina. Briterne ønskede at bryde Kinas monopol på te produktion og erobrede derfor store arealer til produktion af te i Indien.
Da Indien er en nation på over en milliard te drikkere, konsumeres over 70 % af egenproduktionen i landet.
En af Indiens mest populære teer er de krydrede chai blandinger, som produceres i det nordlige Indien. Dog er Indien også ene producent af de populære Assam og Darjeeling varianter.
Kenya:
Kommercialiseringen af te startede i 1924 og siden da er Kenya blevet en stor producent af sort te.
Helt ulig mange af de andre nationer som producerer store mængder af te, har Kenya ikke særlig mange store plantager – ca. 90 % af den producerede te dyrkes på små farme, mindre end en hektar. Dette er noget af en bedrift, taget i betragtning af at Kenya har produceret 369,400 tons i 2013 alene.
For at styrke konkurrence evnen, har Kenya fokus på innovation, research og udvikling. De er blevet førende inden for udvikling af nye varianter, som gror bedre og er mere modstandsdygtige i forhold til omskiftelige vejrbetingelser, ligeledes er der opmærksomhed på oprindelige te-traditioner.
Japan:
På tre af Japans større øer, er klimaet og forholdene favorable til at dyrke te. Japan producerer 85,900 tons te årligt, og med landets mange te drikkere, eksporterer Japan mindre end 2 % årligt.
99.9% af den te, der dyrkes er grøn te og over en tredjedel af den te, der bliver produceret i japanske te-plantager, er varianten ‘sencha’.
Japans grønne te udbud er alsidigt, og inkluderer foruden sencha, også genmaicha og hojicha.
Vidste du forøvrigt at bortset fra vand, er te den mest populære drik i verden og i USA alene, er importen af te steget over 400 % siden 1990.
Kilde: UN Food And Agriculture Organization, 2013