Jeg har tidligere skrevet, at jeg ville prøve at blande grønne teblade i min ris. Det har jeg nu prøvet..
Ideen fik jeg, efter at have fået serveret temenuen “Hot & Cold” på Sing Tehus i København.
Hvis du også vil prøve, så husk at bruge tebladene fra en grøn te med en god kvalitet.
Jeg bruger selv den grønne te Shincha Supreme, som jeg købte hos Sing Tehus i foråret.
Sådan bruges de grønne teblade
Du brygger en kop grøn te helt som du plejer, lader den trække helt som du plejer, og drikker den helt som du plejer 🙂
Derefter kommer du de brugte teblade i en lille skål. Du kan evt. blande lidt soja i.
Så mikser du det sammen med dine kogte ris. Du kan også drysse blandingen over dine ris. Det smager forrygende. For det giver nemlig risene en lækker umami smag.
Til en portion ris bruger du de grønne teblade fra en kop grøn te. Og det er faktisk rigeligt.
Hvad er umami
Umami er den femte grundsmag. Den udgør sammen med surt, salt, sødt og bittert de fem grundsmage, som tungen er i stand til at sanse. Umami er japansk og betyder velsmagende/delikat. Den femte grundsmag blev opdaget for ca. 100 år siden af den japanske professor Kikunae Ikeda, da han spiste tangsuppe. Han kunne ikke identificere smagen som hverken sur, sød, salt eller bitter og han kom på den måde frem til den femte grundsmag umami.
Nogle mennesker synes, at umami bare forbedrer smagen af alle de andre ingredienser i maden. Og egentlig ikke smager af så meget i sig selv. Men der er jeg helt uenig, og det er der også andre, der er 🙂 For den måde jeg oplever umami smagen på, er den forenede smag af tang, svampe, soya, miso.
Umami blev først en anerkendt grundsmag i Vesten i 1985. I de asiatiske køkkener har man selvfølgelig lige siden opdagelsen af umami i 1908, brugt grundsmagen helt bevidst.
Det smagsstof, der giver umami smagen, er aminosyren ’glutaminat’. En aminosyre er en slags byggesten til et protein.
Aminosyren ‘glutaminat’ giver ikke umami smagen i sig selv. Stoffet skal nedbrydes og det sker gennem processer som enten modning, gæring, lagring eller kogning. Umami findes i høj koncentration i blandt andet grøn te.
Her kan du se, hvor meget umami andre fødevarer indeholder
Jeg er faktisk overrasket over, hvor højt umami indholdet er i grøn te.
(glutaminat koncentration pr. 100 gram)
miso, rejepasta, nori tang (1385)
lagrede tørre oste, f.eks. parmesan (1200)
grøn te (668)
tørrede shiitakesvampe (156)
modne tomater (140),
kogte kartofler (102),
kinakål (100),
soyabønner (66)
Så er du grøn te drikker, er jeg ret sikker på, at umami risene vil falde i din smag. Husk at den grønne te du bruger, skal være en grøn te af god kvalitet.
Jeg har lavet ovnbagt laks til mine umami ris, og det smager altså fantastisk godt sammen.