Grin lidt af svenskerne, når du besøger Vasa museet i Stockholm

Skal du besøge Stockholm? Og kan lide en god historie? Så ‘måste’ du besøge Vasa-museet, der inviterer dig på gåtur rundt om det 62 meter lange krigsskib Vasa fra 1628.

Vasa-museet fortæller den tragikomiske historie om Vasa krigsskibet, som kun nåede at sejle 1300 meter, før det sank og endte sine dage på bunden af Stockholms Havn. Det blev en yderst pinlig affære for svenskerne, der skyndte sig at save de synlige master af på vandoverfladen, bjærge kanonerne og ellers glemme det hele.

Alt sammen bare fordi den svenske konge ikke ville stå tilbage for Danmark, der var ved at erhverve sig nye krigsskibe med dobbeltdæk til endnu flere kanoner. Dette fik kong Gustav den 2. til at beordre et ekstra dæk på det allerede halvfærdige krigsskib. Som du vil se på næste billede, fik dette voldsomme følger… for skibets proportioner blev katastrofale…. Sådan bliver historien i hvert fald udlagt i ‘Turen går til Stockholm’.

I folkemunde mente svenskerne, at det var Gud eller fordrukne sømænd, der stod bag kæntringen. Svenskerne har – skal siges til deres forsvar – dog lavet en rekonstruktion af retssagen efter forliset, som du skal huske at se, når du er på museet. Den har alle ingredienser, som til forveksling ligner de aktuelle politiske sager om Skat, kvotekonger osv.

Først 333 år senere, kom Vasa op til overfladen igen, og hun viser nu al sin pragt frem, som hun har gjort det siden 1990, hvor man blev færdig med at samle og restaurere Vasas 14.000 dele. Vi undrede os lidt over, at der skulle gå så lang tid, inden skibet blev halet op. Og grinte lidt af svenskerne og tænkte, at de nok hellere ville have at skibet lå på havets bund, så der ikke var så mange, der kendte til historien 🙂

Tjek Vasa Museum ud lige her.

Tehuset i Kungsträdgården 

Bagefter kunne du fx drikke te, øl eller vin i Kungsträdgården (Kongens Have). Kigge kæresten dybt i øjnene, mens I sidder ved disse oldgamle smukke elmetræer.

Mens vi var der, blev der fra ene øjeblik til det andet fyldt med mennesker.

Du får en meget stor kande te til to personer for små penge og det er altid nice.

Tehuset i Kongens Have tilbyder dig også lune retter, salater og suppe eller bare et stykke kage til teen.

For enden af Kongens Have kan du se den fine røde kirke ‘Jacobs Kyrka’, som gemalen fotograferede.

I ‘Jacobs Kyrka’ kan du både få guidede ture og høre musik udvalgte aftener.

Det er nu rart at gemalen gør så meget nytte og tager fine billeder 😉

Læs mere om Jacobs Kyrka her.

Tehuset Java

Tehuset Java huser 250 kvm2 og sælger te, kaffe og gaver. En meget velbesøgt specialbutik. Og det var her, at jeg så at sige, lod mig rive med.

Mens jeg lagde den ene efter den anden te ned i kurven, kom jeg til at tænke på, hvor glad jeg egentlig er for min passion for te, for teens univers er uendeligt stort. Og hvad ville livet være værd uden passion for noget? Uden passion – intet liv så at sige..

Efter en halv times osen, faldt jeg også over disse søde og charmerende te-postkort nogle med sommerfugle, andre med hjerter på fyldt med sort Earl Grey te ♥

Svigermoder har helt som vanligt fået et tilsendt, og min postkort elskende veninde får også snart et, hvis jeg nænner at gå af med resten af dem, haha..

Ekspedienterne i Tehuset Java smilede ekstra meget til mig, da jeg gik, for jeg havde købt for over 600 kr. te og tilbehør…

Kusmi te 

Jeg blev selvfølgelig også fristet af alle de Kusmi tebreve, der lå ‘løst’ og som du kunne nøjes med at købe en enkelt af. I like… og fandt de her tre sorte teer.

Sweet Loves fantastiske duft skyldes blandt andet kardemommen, men Kusmi røber ikke alle sine hemmeligheder, for på tebrevet er foruden ‘guarana’ og ‘pink pepper’, blot skrevet ‘spices’…

Smagen i Sweet Loves sorte aroma te er virkelig dejlig, godt krydret og sammensat. Du fornemmer lige den delikate og sarte pebersmag i samspil med kardemommen, uhm.. Anbefaler ♥

Anastasia, et Earl Grey blend som smager endnu bedre end det dufter. Smagen er blid, blød, let blomsteragtig og ikke i nærheden af nogen form for bitterhed. Alt i alt, en rigtig dejlig Earl Grey med noter af bergamot, citrus og lime samt eksotiske krydderier.

Men den er så også skabt til den uimodståelige storfyrstinde Anastasia, som var yngste datter af den sidste zar.

Kashmir Tchaï, et spændende traditionelt blend af te og krydderier, som giver varme alene ved sin duft. Den sorte te er smagssat med kardemomme, anis, ingefær, kanel og nellike. Normalt er jeg ikke vild med chai te, men lad os se med Kusmis.

Det kan ikke engang Kusmi ændre på, for jeg synes de to andre teer var mere velsmagende og bedre smagssat. Her kan jeg så konstatere, at jeg er helt i tråd med flertallet på Amazon, der rater chai teen her lidt dårligere i forhold til fx Sweet Love.

Magasin har lige nu en sampler på tilbud, de kalder ‘Essentials’ med 24 forskellige tebreve fra Kusmi.

Vil du se tilbuddet, klik her. 

Dejlig aften til alle, der kommer forbi her 🙂

Efterlad en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.